10+1 ΣΟΒΑΡΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΣΤΡΟΦΑ

ΤΟΥ ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ

  Γνωρίζουμε ότι το ψάρι και ιδιαίτερα η πέστροφα, αποτελεί μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης, υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς  και πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως των ωφέλιμων ω3 λιπαρών( EPA και DHA), όλων των ειδών τις βιταμίνες, ιδιαίτερα της βιταμίνη D, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ένας μεγάλος αριθμός νέων ερευνών αποκαλύπτει πολύ περισσότερους σημαντικούς λόγους για να το εντάξετε στην διατροφή σας.

  Η πέστροφα αποτελεί μια χαμηλή  σε θερμίδες, αλλά υψηλή σε πρωτεΐνες, τροφή που είναι πλούσια σε απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία  βρίσκονται στο ιχθυέλαιο.

  Το ανθρώπινο σώμα δεν έχει την δυνατότητα από μόνο του να παράγει ωμέγα-3 λιπαρά, ωστόσο αυτά είναι πολύ απαραίτητα τόσο για την σωματική μας υγεία, όσο και  για την ψυχική μας υγεία. Από πολυάριθμες μελέτες, συνιστάται ότι πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι πλούσιο σε ω3 λιπαρά, όπως είναι η πέστροφα, για να έχουμε όλα τα ευεργετήματα των ω3 λιπαρών. Κάποιοι καταφεύγουν σε συμπληρώματα ως εναλλακτική λύση. Ωστόσο πολυάριθμα, νέα στοιχεία παρουσιάζουν ότι είναι πολύ προτιμότερο να τρώμε τα φυσικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως το ίδιο το ψάρι για να έχουμε όλα τα οφέλη παρά τα συμπληρώματα.

    Σας παραθέτουμε τους λόγους της ανωτερότητας της πέστροφας

1. Πρόληψη της καρδιακής νόσου:

   Από μελέτες έχει βρεθεί ότι άτομα  που καταναλώνουν συχνά λιπαρά ψάρια όπως είναι η πέστροφα έχουν  67%  λιγότερη πιθανότητα να έχουν καρδιακά προβλήματα και εμφράγματα σε σχέση με άτομα που τα αποφεύγουν. Πάρα πολλές μελέτες συνηγορούν για την ωφελιμότητα των λιπαρών ψαριών στην λειτουργία της καρδιάς. 

2. Πρόληψη της αθηρωμάτωσης των αρτηριών του σώματος,  μείωση της πίεσης και μείωση των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

  Από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης στο αίμα και έτσι συμβάλει τα μέγιστα, στον περιορισμό των βλαβών και αθηρωματικών αλλοιώσεων των αγγείων. Είναι γνωστό ότι η υγεία των αγγείων μας αντανακλά στην γενικότερη υγεία του οργανισμού μας. Ο λόγος είναι πολύ απλός και οφείλεται στο ότι τα καθαρά αγγεία από αθηρωματικές πλάκες διατηρούν το εύρος και την ελαστικότητα τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, πρώτον: να ρέει περισσότερο αίμα στους ιστούς, άρα οξυγονώνονται καλύτερα τα κύτταρα όλων των οργάνων  και έτσι λειτουργεί καλύτερα ο οργανισμός μας και δεύτερο: διατηρώντας την ελαστικότητα των αγγείων παραμένει η πίεση μας στο φυσιολογικό αποφεύγοντας την υπέρταση με όλα τα γνωστά αρνητικά της προβλήματα. Επίσης η αντιφλεγμονώδη δράση των Ω3 καθώς και αρκετών άλλων ουσιών που εμπεριέχονται στα ψάρια αυτά, δρουν προστατεύοντας τον οργανισμό  μας από τις πάμπολλες επιπλοκές του  σακχαρώδη διαβήτη.

3. Προάγει την καλή υγεία του εγκεφάλου μειώνοντας τον κίνδυνο των εγκεφαλικών επεισοδίων, της νόσου Alzheimer, της γεροντικής άνοιας και των λοιπών εκφυλιστικών νόσων του εγκεφάλου.                                                                                                                                                    

    Η κατανάλωση πέστροφας, δύο φορές  την εβδομάδα, βοηθάει να διατηρηθεί η λειτουργικότητα των νευρώνων  του εγκεφάλου ( διατηρώντας τις συνάψεις των εγκεφαλικών κυττάρων ). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διατηρείται η λειτουργία όλων των επιμέρους τμημάτων του εγκεφάλου και ιδιαίτερα της περιοχής της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με δύο τρόπους πρώτον με την καλή υγεία των αγγείων του εγκεφάλου αφενός (όπως αναφέραμε πιο πάνω)  και αφετέρου με απευθείας αναστολή της δράσεως των βλαπτικών παραγόντων, που συσσωρεύονται στο εγκέφαλο από την καθημερινή του λειτουργία (συσσώρευση αμυλοειδούς).

4. Ανακούφιση της κατάθλιψης:

 Από αρκετές μελέτες έχει βρεθεί   ότι άτομα που καταναλώνουν συχνά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα λιπαρά ψάρια, όπως είναι η πέστροφα,  εμφανίζουν σημαντική βελτίωση της διάθεσης τους και μείωση της κατάθλιψης. Επίσης έχει βρεθεί ότι ο συνδυασμός κατανάλωσης ψαριών πλούσιων σε ω3 με φαρμακευτική αντικαταθλιπτική αγωγή  είναι πιο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης από ότι τα φάρμακα μόνα τους.

5. Ενίσχυση της ανάπτυξης του εγκεφάλου: 

  Έχει βρεθεί από μελέτες ότι τα πλούσια σε ω3ψάρια όπως η πέστροφα, είναι απαραίτητα στην διατροφή των παιδιών, γιατί βοηθούν στην ανάπτυξη και ωρίμανση του παιδικού εγκεφάλου, αυξάνουν δηλαδή την οξυδέρκεια του παιδιού άρα και τις ικανότητες του σαν ενήλικας στο μέλλον. Αυτό το πετυχαίνουν βοηθώντας στην αύξηση των συνάψεων μεταξύ των νευρώνων του εγκεφάλου κάτι πολύ σημαντικό για ένα υψηλό IQ.

 Μερικές έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής.

6. Υψηλή Δόση Βιταμίνης D: 

  Τα λιπαρά ψάρια είναι μια πηγή πολύ πλούσια σε βιταμίνη D ( της γνωστής μας βιταμίνης του ήλιου). Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν μείνει έκπληκτοι από τις πάρα πολλές ευεργετικές δράσεις που έχει η  βιταμίνης D  στην ανθρώπινη υγεία τόσο σωματική όσο και ψυχική. Η βιταμίνη αυτή, πέρα από την γνωστή δράση της, στην υγεία των οστών,  έχει βρεθεί ότι συμβάλλει (όταν λαμβάνεται σε σχετικά υψηλές δόσεις) στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα, θωράκιση του οργανισμού μας έναντι αρκετών βλαπτικών παραγόντων, τόσο εξωτερικών, όπως είναι τα μικρόβια και οι ιοί, όσο και εσωτερικών,  όπως των καρκινικών κυττάρων. Έχουν δημοσιευτεί  αυτή την στιγμή πολλές μελέτες που αποδεικνύουν ότι η υψηλή δόση βιταμίνης D  βοηθάει στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από  κορονοιό και είναι σε εξέλιξη πολλές ακόμα. Άρα η βιταμίνη D  μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου, αλλά και αρκετών μικροβιακών και ιογενών λοιμώξεων.

7. Βελτίωση δέρματος και μαλλιών:

  Είναι γνωστό ότι το δέρμα μας και τα όργανα του (όπως νύχια και τρίχες-μαλλιά) διατηρεί την υγεία  του, παράγοντας το σμήγμα. Τα  ωμέγα-3 της πέστροφας, αλλά και οι  υπόλοιπες θρεπτικές ουσίες (σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο κλπ ) που περιέχει αυτό το ψάρι,  είναι  ιδανικά και απαραίτητα για ένα υγιές σμήγμα με αποτέλεσμα υγιές, χωρίς ρυτίδες, νεανικό, ενυδατωμένο  δέρμα και πλούσια λαμπερά μαλλιά. Έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την κατανάλωση ψαριού και ωμέγα-3 με την βελτίωση  δερματικών  παθήσεων που οφείλονται σε αποξήρανση του δέρματος  όπως η ψωρίαση.

8. Ισχυρότερο σπέρμα:

  Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι άνδρες που λαμβάνουν στην διατροφή τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρια πλούσια σε ω3 όπως  η πέστροφα σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή πλούσια σε  φρούτα, λαχανικά, και φυτικές ίνες εμφανίζουν σπέρμα υγιές, με υψηλό αριθμό σπερματοζωαρίων που έχουν έντονη κινητικότητα. Οι μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα συνεχίζονται.

9. Βοηθάει στην μείωση βάρους

 Έχει βρεθεί  ότι η πέστροφα και τα λοιπά σολομειδή περιέχουν επίσης  λεπτίνη,  η οποία είναι ουσία που αποτελεί κατασταλτικό της όρεξης στον οργανισμό μας. Η λεπτίνη  μειώνει την βουλιμία  και έτσι βοηθάει στην μείωση του βάρους. Είναι σε εξέλιξη αρκετές  μελέτες για το συγκεκριμένο θέμα.

10. Μειώνει την εμφάνιση των αρθριτικών και των παθήσεων του μυοσκελετικού.

   Τα λιπαρά ψάρια, όπως η πέστροφα, βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών των αρθρώσεων και των μαλακών μορίων του μυοσκελετικού, όπως τένοντες, σύνδεσμοι, μύες και οστά. Αποτέλεσμα είναι να μειώνονται δραστικά οι φθορές των αρθρώσεων και των οστών. Παραμένουν έτσι λειτουργικές οι αρθρώσεις μας και στις μεγάλες ηλικίες, καθώς επίσης διατηρούνται και τα οστά δυνατά, υγιή και χωρίς οστεοπόρωση.

   Οι ωφέλιμες ουσίες που περιέχει αυτό το ψάρι είναι τόσες πολλές και μετά από όλα τα προαναφερθέντα δικαίως αυτοί  που ασχολούνται με υγιεινή διατροφή και γνωρίζουν καλά το όλο θέμα, αναφέρονται για την πέστροφα ως  ο ’’διατροφικός  βασιλιά των ψαριών’’ και αυτό έχει αποδειχτεί και επιστημονικά. Μετά από πολλές μελέτες, αποδεδειγμένα τα σολομειδή έχουν τουλάχιστον 20 φορές περισσότερα Ω3 λιπαρά και βιταμίνη D  από οποιοδήποτε άλλο ψάρι είτε αλμυρού είτε γλυκού νερού, το αμέσως επόμενο ψάρι είναι η σαρδέλα της θάλασσας η οποία έχει το 1/3 σε Ω3 από ότι τα σολομειδή και όλα τα υπόλοιπα ψάρια από το 1/20 και κάτω .

   Και ο ΣΥΝ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ  για να προτιμήσετε την πέστροφα του ιχθυοτροφείου μας είναι ότι:

  Τα ψάρια του ιχθυοτροφείου μας, μεγαλώνουν σε υψόμετρο 950 μέτρων πάνω στο όρος Τρόοδος ,στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Στέγης, δίπλα στις πηγές του ποταμού Καρκώτη,   μέσα σε άφθονο πεντακάθαρο, πόσιμο νερό , χωρίς να έχουν μεσολαβήσει χωριά ή χωράφια (άρα δεν περιέχουν λύματα ή υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων) και τρέφονται με εκλεκτές πιστοποιημένες τροφές απαλλαγμένες βαρέων μετάλλων και μεταλλαγμένων πρόσθετων ( GMO free). Για αυτό τον λόγο οι πέστροφες του ιχθυοτροφείου μας, ξεχωρίζουν για την υπέροχη γεύση τους και αποτελούν μια υγιεινή και θρεπτική τροφή πλούσια θρεπτικές ουσίες όλων των ειδών όπως  Ω3, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη D, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και άλλα.

Υπόσχεσή μας σε εσάς, είναι ότι πάντα ήταν, είναι και θα είναι,

 η ποιότητα το πάθος μας!!